Wij zijn rationeel (boek)

Feiten zijn dood. Mensen geloven toch wel wat ze willen geloven. Ons denken gegijzeld door onze onderbuik, en honderden biases. Irrationele wezens die we zijn, verliezen we ons als speelbal van algoritmes en microtargeting in nepnieuws en complottheorieën. Gevolg: een gepolariseerde post-waarheid samenleving.

Een populair verhaal. Maar wat als dat allemaal anders zit?

In dit boek verbindt filosoof Maarten van Doorn de jongste inzichten uit de psychologie, de communicatiewetenschappen, de filosofie en de politicologie. Hij neemt ons mee op reis langs onderzoekers met verrassende nieuwe antwoorden op diepgravende en urgente vragen.

Hoe beslissen we wie te geloven en wat te denken? Zijn we daarin echt zo biased, zo irrationeel dat feiten niet uitmaken? Is onze ratio werkelijk machteloos tegenover onze emoties en intuïties? Hoe betrouwbaar zijn die eigenlijk? En als we zo redelijk zijn, waarom is er dan zoveel polarisatie en ogenschijnlijke domheid? Komt dat door nepnieuws en algoritmes? Hoe verandert digitalisering ons denken en hoe gaan we ons staande houden in de informatieoorlog?

Wij zijn rationeel is een zoektocht naar een onderbouwd rationaliteitsgeloof in een gepolariseerd post-waarheid tijdperk.

Verschijnt eind 2022/begin 2023 bij Noordboek Uitgeverij